Koperverbindingen


 

Bekabeling voor werkplekken en apparatuur

De ICT-infrastructuur bestaat meestal uit een of meerdere computerruimtes (SER/MER). Vandaaruit worden er netwerkverbindingen naar werkplekken en apparaat-contactpunten aangelegd. Meestal komt er glasvezel via de provider naar binnen. Vanuit switches (verdelers) gaat de verbinding naar alle locaties, waar hij gepatcht wordt op de unieke poorten. Voor de bekabeling naar werkplekken en contactpunten worden over het algemeen koperverbindingen gebruikt.

Keuze in kwaliteit
De toepassing van een specifiek netwerk-contactpunt bepaalt de kwaliteitseisen voor de koperkabel naar deze plek. Het maakt verschil uit of dit een reguliere computerwerkplek betreft, of een aansluiting voor een productieapparaat, alarminstallatie, gebouwenbesturing, communicatiesysteem, Internet of Things (slimme apparatuur), etc. De keuze voor de kabel volgt de functionaliteit. Bij bepaalde toepassingen kan de keuze voor een merk of fabrikant voor ons ook een bepalende factor zijn. Onze ervaring telt hierbij mee, waarbij de kwaliteit en betrouwbaarheid voor de gebruikers altijd voorop staat.
Advies en aanleggen
Het bestek, eventueel aangevuld met een stuk advies, geeft aan welke koperkabel er gebruikt moet worden: van Cat 5e, Cat 6, Cat 6a, Cat 7 tot Cat 7a. De keuze van de kabel is afhankelijk van een groot aantal factoren:
• Benodigde snelheid (van Gigabit tot 10-Gigabit)
• Benodigde ISO-normering (klasse Cat 5e tot en met Cat 7a)
• Vereiste brandklasse (wet- en regelgeving)
• Soort kabel, UTP, FTP, S/FTP
• Gevoeligheid voor elektromagnetische factoren
• Etc.
“Kabels voor dataverbindingen zijn kwetsbaar. Bij het leggen is het zaak om ze voorzichtig te behandelen. We zijn er alert op dat de kwaliteit van de verbinding na het leggen niet minder wordt. Daarom besteden we veel aandacht aan metingen, om te checken of de bekabeling aan alle kwaliteitseisen voldoet.”

Meten en opleveren
Goed advies is een belangrijke factor. De uitgevoerde installatiewerkzaamheden en metingen bepalen uiteindelijk of het gewenste doel wordt bereikt en of er kwaliteit wordt geleverd.